از گروه تاریخ وفرهنگ ایران زمین-Amanollah Arjemandi
از زخم های مزمن و فراگیر مدیریت در كشور ما غفلت از پیشگیری و تمركز بر راهكارهای پرهزینه و كم بازده در قالب درمان است، گویا فارغ از هزینه های گزاف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، مسئولین موفقیت در روند درمان را برای خود مدال زرینی می بینند كه ارزش به مراتب بالاتری از موفقیت در پیشگیری از معضلات دارد.
گسست های اجتماعی را از لحاظ علمی، موضوع اصلی مطالعه جامعه شناسی سیاسی می دانند كه با تمركز بر علل و عوامل ایجاد شكاف ها و تبدیل گسست های اجتماعی به جنبش های اجتماعی، سعی بر بررسی و یافتن شناخت كاملی از این معضل اجتماعی دارد تا با آگاهی به پیشگیری و مواجهه با تاثیرات و پیامدهای آن بپردازد.
از مهمترین عوامل در تشكیل گسل های اجتماعی در سطح ملی، تفاوت در سطح برخورداری از امكانات عمومی و ثروت ملی است كه به محرومیت های ساختاری و زیربنایی منجر میشود و تعاریفی چون مناطق محروم و كم برخوردار را تنها به ادای لفظی این كلمات بدون توجه به آسیب ها و پیامدهای آن محدود كرده است. روندی كه حاصلی جز ایجاد حس جدایی و عدم همبستگی اجتماعی را در بر نخواهد داشت. كنار گذاردن طیف های فكری مختلف در ساختار حكومت و نادیده گرفتن قسمتی از بدنه اجتماع (گسست سیاسی) و همچنین شكاف نسلی از دیگر عوامل تشدید گسست اجتماعی می باشد كه نتیجه ی قطع رابطه بین حاكمیت و اجتماع بوده و حاصل آن تخریب دیوار اعتماد اجتماعی بین مردم و دولت و گاها مردم با مردم است.
در طی دهههای اخیر با تسهیم نابرابر اعتبارات و امكانات شاهد آغاز روندی نامیمون در نقاط مختلف استان بوده ایم كه به فاصله و ایجاد عدم حس همبستگی دامن زده است. اختلافاتی كه به صورت زیر پوستی به شكل غده ای در زیر لایه های اجتماعی استان در حال رشد بوده و مشاهده میشود نسل جدید (كودكان و نونهالان) نیز به واسطه این توسعه نامتوازن مشهود در اولین تجربه های اجتماعی خود به این مسائل آشنا شده و گسست ها را به شكل ناخودآگاه به نسل بعدی منتقل می نمایند.
به نظر می رسد كه مدیران عالی كشور و استان میبایست به دور از هرگونه غرض، جانبداری و پیش داوری با كمك جمعی از متخصصین و مشاورین متعهد جامعه شناسی و مدیریتی بومی در راستای شناسایی و بررسی این گسست های اجتماعی و اقدام در جهت پیشگیری و مواجهه مناسب، همت نماید تا وضع موجود از این اسفناك تر نگردد و شاهد اتفاقات ناخوشایند در سطح جامعه نباشیم. وقایعی كه در صورت عدم توجه كافی قطعا دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد و این فاصله گرفتن های از یكدیگر و نگاه منطقه ای، منفعت طلبانه كه حاصلی جز منافع كوتاهمدت برخی مدیران كوتوله و كم خرد ندارد و بنیان همبستگی را در استان از هم خواهد